top of page
Jul 2022.jpg

HISTORIEN

Norges største julekalender

Foto: Visit Norway

Norges største Julekalender
kvinesdal_town_hall_advent_calendar_norw

Foto: Visit Norway

I Kvinesdal er hele rådhuset en julekalender.


Med landets største andel amerikanske statsborgere er det kanskje ikke så rart at Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder.


I 2006 var det laber stemning i Kvinesdal. Det var bestemt at E39 skulle legges utenom den vesle sørlandskommunen, noe som lovet dårlig for det lokale næringslivet.


– Vi tenkte at nå går butikkene nedenom og hjem, folk vil bare kjøre forbi, sier prosjektleder i Handelshuset Kvinesdal.
Heller enn å akseptere situasjonen stakk imidlertid  prosjektleder og andre i handelsstanden hodene sammen for å finne en måte å redde butikkene.


– På et møte satt det en som het Geir Nilsen. Han telte vinduene i rådhuset og så sa han: «Hva om vi gjør hele rådhuset om til en kalender?» Og da var det friske folk i styret som sa at «det gjør vi, det er en kjempeidé».


Slik ble Norges største adventskalender født. Bannere med tall fra én til tjuefire ble hengt opp i vinduene, mens en lokal helt med amerikansk dekorasjonsånd i blodet fikk oppgaven med å lyssette rådhuset etter alle kunstens regler.


De hang julestjerner formet som snøkrystaller i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og de delte ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handlet der ble med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke.


Ti år senere har det lokale næringslivet overlevd veiomleggingen, prosjektleder har nettopp trukket årets første luke på radio.
Og der premiene stort sett er varer fra butikkene, er den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) av den litt mer storslagne sorten:
– En koffert med hundre tusen kroner, cash kontant.


De forteller at premien pleide å være en bil, men det ble litt mye styr med forsikringer og hvorvidt man faktisk skulle beholde premien.
– Så vi fant ut at det var bedre med koffert.

Julekalenderen er et samarbeidsprosjekt mellom Handelshuset Kvinesdal, Kvinesdal kommune, Kvinesdal Sparebank, Sparebanken Sør og Flekkefjord Sparebank

IMG_E0694.JPG
bottom of page